پیشگفتار:
برای درک تفاوت بین دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک و دیود یکسوساز لازم است ابتدا گذری بر مبحث دیود داشته باشیم. قطعهی دیود از پرکاربردترین قطعههای نیمههادی در مدارهای الکترونیکی است که جریان الکتریکی را تنها از یک سمت عبور میدهد، یعنی برخلاف بهعنوان مثال قطعه الکتریکی مقاومت که جریان از هر 2 سمت میتواند از آن عبور کند (یعنی مثلا از پایه سمت چپ مقاومت جریان به آن وارد شده و از پایه سمت راست مقاومت از آن خارج شود یا بالعکس) در دیود تنها در یک سمت میتواند.
این دو نوع دیود (یعنی دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک و دیود یکسوساز) تقریباً به روشی مشابه تولید میشوند، اساس کار هر دو انتقال یک طرفهی جریان الکتریکی است، اما برای کاربردهای مختلف طراحی شدهاند. تفاوت بین دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک و دیود یکسوساز با شناخت هر یک از آنها قابل درک است.
دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک چیست؟
دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک یا “دیود سوییچینگ” یا “دیود سیگنال”، همانطور که از نام آن پیداست با سیگنالهایی با دامنه پایین (small signals) سروکار دارد و معمولا سرعت سوئیچینگ بالایی داشته لذا در مدارهایی با فرکانس بالا مورد استفاده قرار میگیرد و زمان بازیابی معکوس آن نیز تنها چند نانوثانیه است.
دیود یکسوساز چیست؟
دیود یکسوساز (Rectifier) اما با سیگنالهایی با دامنه بالا (large signals) سروکار داشته و برای تبدیل جریان متناوب (AC) به جریان ثابت (DC) پرکاربرد است. لذا یکسوسازها میتوانند جریان سنگینی را تحمل کنند و قهرمانان پشت صحنه لوازم الکترونیکی هستند که بیسروصدا از این نکته اطمینان حاصل میکنند که منابع تغذیه، شارژرهای باتری، اینورترها و بسیاری از ابزارهای مشابه از نوع برق مناسبی برخوردار باشند.
شباهت بین دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک و دیود یکسوساز
این دو مدل دیود، نماد مداری یکسانی دارند و در عمل نیز ممکن است ظاهر مشابهای (پکیج یکسانی) داشته باشند ولی مشخصات الکتریکی آنها متفاوت است زیرا در کاربردهای متفاوتی استفاده میشوند.
تفاوت بین دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک و دیود یکسوساز
اگر نگاهی به دیتاشیت نمونهای از هرکدام از این دو قطعه بیندازیم، مقایسهی مقادیر آنها تفاوت بین دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک و دیود یکسوساز را مشخص میکند.
بهطور مثال مقدار حداکثر ولتاژ معکوس برای دیود یکسوساز 1N4007 چندین برابر مقدار این ولتاژ برای دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک 1N4148 است. زیرا همانطور که گفته شد دیودهای یکسوساز در کاربردهایی استفاده میشوند که با مقادیر ولتاژ بالایی سروکار داریم.
همین مساله در ارتباط با جریان مستقیم این دو دیود نیز صدق میکند. دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک 1N4148 جریان در حد میلیآمپر بوده اما در دیود یکسوساز 1N4007 در حد آمپر است.
یکی دیگر از مشخصات ایجادکننده تفاوت بین دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک و دیود یکسوساز، سرعت سوئیچینگ آنهاست. دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک بهگونهای ساخته شده تا سرعت سوئیچینگ بالا با زمان بازیابی سریع داشته باشد. در مقابل دیود یکسوساز سرعت سوئیچینگ پایینی دارد و برای کاربردهای فرکانس بالا مناسب نیست.
پسگفتار
دو عضو از خانواده دیودها یعنی دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک و دیود یکسوساز در این مقاله مورد بررسی قرار گرفتند و تفاوت بین دیود سوئیچینگ سیگنال کوچک و دیود یکسوساز مشخص شد. نظرات خود را در مورد این مطلب در پایین این صفحه بین کنید و برای دسترسی به سایر مقالات کهرنیک نیز از این بخش استفاده نمایید.
بسیار بسیار ممنونم از مقاله خوبتون
به زبانی کاملا ساده و روان مطرح کردید
خواهش میکنم، ممنون از بیان نقطهنظرتون.