پیشگفتار:

مدار الکترونیکی چیست؟ شاید پاسخ به این سوال که مدار الکترونیکی چیست آسان باشد اما سوال دیگری وجود دارد که برای کسانی که در حوزه برق متخصص نیستند، اغلب یک سردرگمی بسیار رایج ایجاد می‌کند: تمایز بین مدار الکترونیکی و مدار الکتریکی؟ در این نوشتار کوتاه این مفاهیم را روشن خواهیم کرد و تفاوت‌های اساسی بین این دو را بررسی می‌کنیم پس با ما همراه باشید.

مدار الکترونیکی چیست؟

نمونه‌ای از یک مدار الکترونیکی - کهرنیک

یک مدار الکترونیکی تشکیل شده است از قطعات الکترونیکی منفرد مانند مقاومت‌ها، ترانزیستورها، خازن‌ها، سلف‌ها، دیودها و ... که توسط سیم‌های رسانا یا Circuit Trace (به خطوط فلزی روی PCB که اتصال بین قطعات مختلف را برقرار می‌کند اشاره دارد) که جریان الکتریکی می‌تواند از طریق آنها جریان یابد، به هم متصل شده‌اند. ترکیب قطعات و سیم‌ها اجازه می‌دهد تا عملیات ساده و پیچیده مختلفی انجام شود، به‌عنوان مثال: سیگنال‌ها را می‌توان تقویت کرد، محاسبات مختلفی را می‌توان انجام داد، و داده‌ها را می‌توان از مکانی به مکان دیگر منتقل ساخت.

مدارها را می‌توان از قطعات مجزا که توسط تکه‌های سیم به هم متصل شده‌اند ساخت (مشابه تصویر پایین سمت راست (تصویر اول))، اما امروزه ایجاد اتصالات (مسیرهای بین قطعات) با تکنیک‌های فوتولیتوگرافی بر روی یک بستر (Substrate) چندلایه (منظور مدار چاپی یا همان PCB است) و سپس لحیم کردن قطعات به این اتصالات برای ایجاد مدار نهایی بسیار رایج‌تر است (تصویر پایین سمت چپ (تصویر دوم)).

در یک مدار مجتمع یا IC، قطعات و اتصالات (هر دو) بر روی یک بستر، معمولاً یک نیمه‌هادی مانند سیلیکون دوپ‌شده یا آرسنید گالیم (که استفاده از آرسنید گالیم کمتر معمول است) تشکیل می‌شوند (قطعه سیاه رنگ محصور بین سیم‌ها در تصویر پایین سمت راست یک IC است، همین‌طور قطعه سیاه‌رنگ در تصویر پایین سمت چپ).

مدار الکترونیکی‌ای که قطعات با تکه‌های سیم به هم متصل شده‌اند

مدار الکترونیکی‌ای که اتصلات با تکنیک‌های فوتولیتوگرافی بر روی PCB ایجاد شده‌اند

یک مدار الکترونیکی را معمولاً می‌توان به عنوان یک مدار آنالوگ، یک مدار دیجیتال یا یک مدار سیگنال مختلط (ترکیبی از مدارهای آنالوگ و مدارهای دیجیتال) طبقه‌بندی کرد.

بد نیست بدانید که پرکاربردترین قطعه نیمه‌هادی در مدارهای الکترونیکی ماسفت (ترانزیستور اثر میدانی نیمه‌هادی-اکسید-فلز) است.

تفاوت بین مدار الکتریکی و مدار الکترونیکی

ابتدا باید گفت که هر دو نوع مدار شباهت‌های اساسی‌ای دارند، در اصل، یک مدار، از هرکدام از این دو نوع، یک سیستم بسته از رساناها و قطعاتی است که اجازه می‌دهند جریان الکتریکی جریان یابد. هر دو نوع مدار وظیفه اصلی کنترل گردش برق را برای انجام وظایف مختلف انجام می‌دهند.

تمایز کلیدی در قطعات و پیچیدگی مدار نهفته است. مدارهای الکتریکی‌ ساده‌تر هستند و بر به جریان انداختن جریان الکتریکی تمرکز می‌کنند، مانند سیستم‌های روشنایی یا موتورهای الکتریکی. از طرف دیگر، مدارهای الکترونیکی دارای قطعات اکتیوی (فعالی) مانند ترانزیستورها، دیودها و مدارهای مجتمع بوده که امکان کنترل دقیق‌تر و عملکردهای پیشرفته را فراهم می‌کنند. در واقع برای اینکه یک مدار به جای الکتریکی به‌عنوان الکترونیکی شناخته شود، معمولاً حداقل یک قطعه اکتیو (فعال) باید وجود داشته باشد.

پسگفتار

در این مطلب کوتاه به سوال تعریف مدار الکترونیکی چیست پاسخ داده شد و تفاوت میان مدار الکترونیکی و الکتریکی مورد بررسی قرار گرفت. شاید برای شما این سوال ایجاد شود که آیا واقعا توجه به این موارد واضح چون "مدار الکترونیکی چیست" نیاز است؟ و آیا دانستن جزئیاتی چون تفاوت میان مدار الکترونیکی و الکتریکی اهمیتی دارد؟ در جواب به ذکر این جمله بسنده می‌کنم که " همه‌چیز جزئیات است".

در صورتی که نظری در ارتباط با این نوشتار دارید با ما از طریق بخش نظرات در پایین این صفحه در میان بگذارید.

3 دیدگاه در “مدار الکترونیکی چیست؟ تفاوت آن با مدار الکتریکی؟

  1. پریا غلام پور گفت:

    به قدری ساده و روان بود که اصلا نیازی به سرچ مجدد نداشتم. 👏👏

  2. جواد گفت:

    خواستم از نویسنده مقالتون کمال تشکر رو بکنم ،دقت و تمرکز کامل تو توضیح مطالب کاملا واضحه 🌹

  3. محمد آملی گفت:

    هم مطالب سایت فوق العاده است هم پشتیبانی بینظیری دارید تو فروش محصولات .
    دمتون گرم 💚🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *